Däcklagen

Vad säger däcklagen?

Vinterdäck skall användas under perioden 1 december – 31 mars, när det är vinterväglag. Kravet gäller för personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av ett sådant fordon.

För att betraktas som vinterdäck måste dubbade eller odubbade däck uppfylla två krav. Dels att däcken är särskilt framtagna för vinterkörning, dels att däcken är märkta på något av följande sätt:

  • M + S
  • M.S.
  • M & S
  • M – S
  • MS
  • Mud and Snow

Svårt att se vad som är vinterdäck?

Eftersom det inte framgår på däcken att de är särskilt framtagna för vinterkörning har Däckbranschens Informationsråd och STRO (The Scandinavian Tire and Rim Organization) tagit fram listor över tillåtna vinterdäck.

Sommardäck med snökedjor på fordonets samtliga hjul är likvärdig utrustning till vinterdäck. Däremot betraktas grovmönstrade terrängdäck inte som likvärdig utrustning till vinterdäck. Även om dessa däck är märkta med M och S anses de inte lämpliga för användning på vinterväglag. Endast då däcktillverkaren gett besked om att däcket är särskilt framtaget för vinterkörning är det ett tillåtet alternativ till vinterdäck.

Vid färd på väg under perioden 1 december – 31 mars när det är vinterväglag ska däck till personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3 500 kg samt släpvagn som dras av ett sådant fordon, ha ett kvarvarande profildjup av minst 3 mmi däckets huvudmönster.

Däcken ska vara dimensionerade minst för bilens största tillåtna axelbelastning och konstruktiva maxhastighet. Vinterdäck behöver inte klara mer än 160 km/tim. Däcken ska ha en rullningsomkrets som ligger inom de min/max-gränser som fordonstillverkaren garanterar ger fordonet godkända egenskaper. Fälgar får inte ge spårviddsförändringar utöver vad som är tillåtet i godkännandet. Fälgar får ha annan diameter och vinterdäck får ha mindre bredd än vad som anges i helfordonsgodkännandet, om däcken har en rullningsomkrets inom de tillåtna gränserna. Däck eller fälg får inte komma i kontakt med någon del av fordonet.

Om inte registreringsbeviset innehåller samtliga däck- och fälgkombinationer som är tillåtna enligt godkännandet, rekommenderas att bilägaren vänder sig till sin märkesrepresentant för att få information.

I vår moderna verkstad hjälper vi dig med service och reparationer med bibehållen nybilsgaranti enligt EU-förordning 1400/2002/EG (03101). Vi har utrustning, kunnande och intresse för morgondagens bilar.

Vi reparerar ALLA bilmärken inget arbete är för stort eller för litet. Vi använder endast reservdelar av hög kvalitét, original- eller eftermarknadsdelar, t.ex. Bosch, Monroe, Mann, Mobil1, Textar, Walker m.fl.

De flesta bilar är idag framhjulsdrivna och då behövs en regelbunden hjulinställning på alla fyra hjulen. Detta är nödvändigt för att behålla de ursprungliga vägegenskaperna och minska snedslitningen av däcken.